Jdi na obsah Jdi na menu
 


VIII. Síla

3. 7. 2021

VIII. Síla  

36980339924199a5738f8da212a509f8--le-tarot-tarot-decks.jpg

“ Se silou dokážete odhalit svůj vyšší cíl.” 

Karta v postavení “současnost” upozorňuje na nutnost dát najevo sílu a odvahu projevit vlastní názor. Buďte připraveni odhodlaně čelit jakýmkoliv hrozbám. Nastal čas napnout všechny síly k dosažení žádoucích výsledků. V tomto případě nicméně nejde ani tak o fyzickou sílu, jako spíš o duševní a citovou energii vyjádřenou víc soucitem nežli tvrdohlavostí v duchu zvolání “jen se na mě všichni podívejte..”. 

Pokud si vytáhnete tuto kartu, musíte být připraveni odpouštět i zapomínat stejně jako přijmout, že někdo jiný může potřebovat víc prostoru a že onen kousek pomyslného koláče se na vás nemusí pokaždé dostat. Nastal čas přistupovat s klidem ke zlobě druhých i ke své vlastní. Jste znechuceni? Zdá se vám, že ztrácíte kontrolu nad situací a připadáte si zranitelní?  

Kladete-li si otázky ohledně lásky a milostných vztahů, zamyslete se nad tím, zda ze sebe nedáváte příliš mnoho, aniž byste od partnera dostávali cokoli na oplátku. Jestliže se karta objevila v postavení “budoucnost”, přinese vám velký úspěch vnímavost k sobě samým a tolerance k chybám ostatních. Již záhy pocítíte vnitřní sílu, která vás přenese přes všechny křoviska plná trnů. Pokud vás někteří lidi doslova přivádějí k šílenství, nezapomínejte, že je to váš soucit a schopnost pohlédnout na podstatu sporu z obou stran, co vás dovede k výsledku. K vyřešení milostného problému bude možná zapotřebí citlivé rady. Ze všeho nejvíce vám ale ke zdolání všech současných problémů pomůže pochopení vlastních základních motivů a citových reakcí. 

Karta ukazuje Sílu v akci: žena v bílém se klidně sklání nad lvem a drží jeho napůl otevřené čelisti. Svým rozhodným postojem si udržuje vládu nad situací, což symbolizuje znak nekonečna nad její hlavou. Lev ztělesňuje vášeň a základní instinkty, žena zdvořilost. Ačkoli je její pozice riskantní, neprojevuje strach. Komunikuje se lvem prostřednictvím své klidné přítomnosti, nepopírá jeho sílu. Tímto způsobem nám karta naznačuje, abychom našli odvahu naslouchat vlastním stínovým hlasům, vlastním emočním bouřím, a abychom je přijali beze strachu, že nás pohltí. Zosobněná Síla ovšem dělá něco více než jen to, že nepřestává zvíře držet: využívá jeho divokou energii pro vyšší účely.  

Coby prostředník mezi opačnými vlastnostmi je Síla podobná kartě II, Velekněžce, která stojí mezi zemí a spirituálním světem, kartě V, Veleknězi, který zprostředkovává komunikaci mezi zemí a nebem, a kartě VII, Vozu, který jí v posloupnosti Velké arkány předchází a v němž vozataj krotí světlé a temné aspekty osobnosti. Přestože jde o zjevné protivníky, tyto protiklady pocházejí z jednoho zdroje, a stejně jako u symbolu jin-jang jsou v podstatě jeden druhým. Vyzbrojen zkušeností Síly má Poustevník, karta IX, dost odvahy na to, aby odešel do divočiny a našel tam sám sebe intelektuálně, emocionálně a spirituálně.  

VIII, číslo S9ly, představuje stabilitu a obnovu. Bylo kartě poprvé přiřazeno tarotem Zlatého úsvitu. V dřívějších tarotech měla Síla číslo XI, které značí dualitu a souvisí numerologicky s číslem II, Velekněžkou. Síla s číslem VIII je numerologicky propojena s kartou XVII, Hvězdou, která je také kartou naděje a vznešených cílů.  

 

Význam rovné karty: 

Síla ukazuje, že se obracíte na své vyšší já, aby vás vedlo, a značí také sílu charakteru v zátěžové situaci. V tuto chvíli je nutná odvaha, odhodlání a trpělivost, neboť je potřeba dostat situaci – nebo jedince- pod kontrolu. Musíte ovšem prokázat spíše nadhled a vnímavost než brutální sílu. Tato karta je příznivá pro osoby ve vedoucích pozicích, protože ukazuje, že jste připraveni čelit výzvám a zůstat pevní, ostatní mohou vzdorovat, ale když budete ve svém jednání důslední, výsledek se dostaví. V kreativních projektech Síla znamená, že se chopíte základní myšlenky a rozvinete ji. Vylepšíte ji, aniž byste přitom obětovali jejího ducha nebo vyčerpali svoji energii. Fyzickým výsledkem potom může být dokument, umělecké dílo nebo technický prototyp.  

Na psychologické rovině Síla značí propojení mužských a ženských rysů a nalezení rovnováhy mezi nimi. Co se týče zdraví, ukazuje houževnatost a vitalitu, uzdravení z nemoci a sílu vůle, nezbytnou k překonání zlozvyků. Další možné významy: 

Domov – nutnost podpořit a nasměrovat jedince, který rázně vyjadřuje své názory. Možná na sebe budete muset vzít roli prostředníka.  

Vztahy - potřeba rovnováhy - existuje nebezpečí, že fyzická přitažlivost zakrývá emoční nebo jiné problémy ve vztahu, které je nutné řešit. Tato karta je také nadějí pro vztahy, které procházejí zatěžkávací zkouškou, protože situace se brzy zlepší.  

Kariéra a peníze - napětí v práci. Rozřešení přijde lehce a nenásilně.  

 

Význam obrácené karty: 

V obrácené pozici Síla mění ve slabost vůle a vyhýbání se riskování, konfliktům a rozhodování. Může to znamenat, že úplně ignorujete svoje instinkty nebo necháváte strach z konfliktů, aby vám bránil v jednání. Tato vyhýbavost brzdí váš osobní růst, v takového situaci se můžete něco naučit pouze zkušeností. To, čemu se bráníte, nezmizí, a tak seberte odvahu a výzvě se postavte. 

Obrácená Síla zřetelně poukazuje na slabost, proto byste si měli uvědomit, že nečinnost a přehnané přemýšlení může být ještě více vyčerpávající než konfrontace.  

 

 

Klíčové významy: 

Trpělivost, napětí, síla, všímavost, soucit, odvaha.