Jdi na obsah Jdi na menu
 


VII. Vůz

2. 7. 2021

VII. Vůz  

5349143_tarot-velka-arkana-v0.jpg

“Převezměte otěže a vydejte se ke hvězdám.” 

Vůz sděluje, že klíčem k úspěchu je silná motivace a vůle. Platí to zejména, pokud se karta nachází v postavení “současnost”. List symbolizuje sebedůvěru a zdravé ego. Buď jste obdařeni sebejistotou a odhodláním získat, co chcete, anebo se potkáte s někým, kdo ve vašem životě tuto archetypální sílu zosobní. Nemusí to vždy být sympatické osoby, ale výsledků zřejmě dosáhnou.  

Vůz ale může současně naznačovat, že se ve vašem životě střetávají různé navzájem konfliktní vlivy. Nyní jste dosáhli bodu, kdy se budete moci vydat za tím, čemu věříte, a rozhodnout se spíše na základě toho, co sami chcete, než podle toho, co pro vás považují za správné ostatní.  

Dosáhnete úspěchu ve všem, do čeho se pustíte, a překonáte veškeré překážky na cestě. V pozici “budoucnost” sděluje karta, že pro získání toho, co chcete, je základem správné načasování a kontrola. Nenechte si proto vyklouznout opratě z rukou. Vaše vztahy možná žádají přehodnocení. Ať už je ale vaším posláním cokoli, tím, kdo to vše může uskutečnit, jste pouze vy. Nyní nastal čas prásknout bičem.  

Vůz také symbolizuje, že k dosažení vytoužených cílů vám pomůže sebeovládání nebo jiná síla, která vás bude řídit zvenčí. Pokud si tuto kartu vytáhnete do pozice “budoucnost”, upozorňuje na potřebu počínat si počínat si soutěživěji. Je jenom na vás, abyste získali kontrolu na svým životem a porazili všechny soupeře ve vlastním táboře. Dokážete zvládnout svoje city, soustředit energii a vydat se vlastní cestou. Důvěřujte proto své integritě a dosáhnete pokroku.  

Na pozici “překážka” naznačuje Vůz, že máte sklon vše ovládat. Možná vám ale také brání v cestě někdo, kdo myslí jenom na sebe a nenechá vás držet opratě ve svých rukou.  

Vůz je cestovatel, vzpřímený a silný ve svém bezpečném kočáru, obklopen dvěma odpočívajícími sfingami. Město a řeka leží za ním a on se chystá vyrazit vpřed, s odhodláním a sebekontrolou drží vůz na cestě a na své výpravě bude úspěšný. V tuto chvíli má na mysli spíše praktické a materiální záležitosti než mystické, je si ovšem vědom nebeských sfér nad sebou, jak dokazuje hvězdný baldachýn a astrologické symboly na jeho opasku.  

Vůz završuje sled karet, které mu předcházejí, což dokládají i některé symboly z karet 0 až VI na této kartě. Jeho záměr vyrazit na cestu zrcadlí mladiství aspekt Blázna. Na ramenou vozatajova brnění se nacházejí půlměsíce evokující kartu II, Velekněžku. Jeho hvězdná koruna se podobá koruně Císařovny, karty III. Kamenný vůz připomíná trůn Císaře, a jeho pilíře zase ty, které jsme viděli v komnatě Velekněze. Krajina vyvolává dojem zahrady Eden, v níž sídlí Zamilovaní z karty VI. Vozataj již brzy nalezne svou karmickou životní cestu. Aby se na ní udržel, musí propojit všechny své předchozí zkušenosti.  

Číslo VII není dělitelné žádným jiným číslem, a tedy symbolizuje sjednocení, odráží se v počtu dní v týdnu, v sedmi dnech stvoření světa, a podle klasické moudrosti také v počtu tří a čtyř, což nám naznačuje, že Vůz je potomkem karet III a IV, tedy Císařovny a Císaře. Vozataj má na hlavě korunu své matky a stojí na trůnu svého otce. Numerologicky je blízký kartě XVI, Věži. Stinnou stránkou Vozu je ego, které vede ke zkáze symbolizované Věží.  

 

Význam rovné karty: 

Úspěch a důležitý odchod. Je čas na odhodlání a soustředění, neboť se vydáváte novým směrem. Padne rozhodnutí, a vy nyní můžete zažívat skutečný pokrok ve svých záležitostech. Jste připraveni převzít otěže a vyrazit na svou vlastní cestu, stejně jako se učit díky novým obzorům, které se před vámi otevírají. Tak jako má vozataj svou hůlku, která ho žene kupředu, budete i vy potřebovat sílu vůle coby pohon pro své tužby.  

Vůz může ukazovat na přesun nebo důležitou cestu, případně - na každodenní rovině - na řízení auta na cestách nebo získávání auta nového. Další možné významy: 

Domov - důraz je teď spíš na cesty mimo domov než na úpravy nebo rozšiřování vaší domácnosti. Můžete také uvítat cestovatele z jiné země nebo státu. Jakékoli neshody s lidmi z vaší domácnosti se brzy urovnají. 

Vztahy - rychlý sled událostí ve vztazích, pokud okolní karty naznačují konce, možná budete dále pokračovat sami – je to ovšem vaše pravá cesta.  

Kariéra a peníze - rychlý vývoj v oblasti podnikání, příležitost, která na vás čeká, bude lákavá a náročná. Z finančního hlediska jste na cestě k úspěchu.  

 

Význam obrácené karty: 

S obráceným Vozem přichází arogance a nestřídmost. Může jít o osobu nebo dění, které se vymyká kontrole. Do hry vstupuje ego a sobecké zájmy mají přednost před vyšším dobrem, a tak tato karta může ukazovat na bezohlednost a špatné vedení. Když se Vůz obrátí a sjede z cesty, plány na cestování nebo stěhování mohou být narušeny nebo pozdrženy.  

 

Klíčové významy: 

Odhodlání, vítězství, cesta, píle, touha po moci, čest vytrvalost.