Jdi na obsah Jdi na menu
 


IV. Císař

1. 7. 2021

IV. Císař   

4-cisar-rwt.jpg

“Převezměte vládu, jste chráněni.” 

Tato karta představuje mužský princip, archetyp autority spolu s rolí otce a vůdce. Pokud se aktivuje váš vnitřní Císař, stanete se ambiciózním a dokážete si účinně poradit v vlastními záležitostmi. Jestliže si vytáhnete tuto kartu v postavení “současnost”, jste obdařeni autoritou a víte, co chcete. Možná ale jednáte příliš důrazně a tvrdohlavě, takže neustále trváte na tom, že všechno musí být podle vás.  

V otázkách souvisejících s partnerským vztahem karta naznačuje, že jste obdařeni vůlí a potřebou mít nad vztahem kontrolu. Nyní ale nastal čas odsunout do pozadí osobní pocity a přijmout rozhodnutí vycházející z čistých faktů. V pozici “překážka” sděluje Císař, že v dalším postupu vpřed vám brání kdosi vlivný. Také je možné, že váš partner nebo postava v otcovské roli nebude naslouchat tomu, co musíte říci.  

Jestliže se váš dotaz týká milostného vztahu a Císař se objeví v roli “budoucnost”, oznamuje, že vás bude přitahovat silná dominantní osobnost. Možná narazíte na kariéristu nebo bezcitného nemilosrdného partnera. Takoví lidé jsou možná dobře v ložnici nebo v kanceláři, jenže vám nikdy neprozradí svoje skutečné motivy. Jestliže se snažíte zjistit něco ohledně zaměstnání, naznačuje karta, že pomocí disciplíny a odhodlání dosáhnete naplnění svých ambicí a cílů. Císař vám připomíná že struktura, organizace a pravidla vedou k nejlepším výsledkům.  

Císařův plnovous ukazuje, že se mužem zralým, předchůdcem poustevníka - druhého vousatého muže v tarotu, jimž se Císař v pozdějších letech stane. V tomto období své existence je nicméně stále ještě plný elánu a připravený k akci na obranu říše, jak vidíme z válečné výstroje, která se ukazuje pod císařským oděvem.  

Jeho číslem je IV, značící 4 světové strany, stabilitu a řád. Císař si je jistý svým postavením a sedí na svém kamenném trůnu vzpřímeně, s rovnými zády a sebejistě, v krajině, která se nezdá být ničím více než holými skalami. Zdá se ovšem, že hory téměř stejně vysoké po obou jeho stranách, ho ochraňují, a jeho trůn, vyšší než vrcholky skal, naznačuje, že má své podivné okolí plně pod kontrolou. Za ním protéká úzká řeka, viditelná u úpatí hor - znamení potenciálu růstu a obdělávání půdy pod jeho vládou. Císař je průkopník a opravdový Beran, symbolizovaný beraními hlavami na jeho trůnu. Jeho vůle ho pohání kupředu.  

A protože si je Císař vědom hranic svého území, má také realistickou představu o sféře svého vlivu. Své hranice udržuje a brání patřičným způsobem, spíše rozumným vyjednáváním než silou.  

V posloupnosti Velké arkány přichází Císař na řadu po svém protějšku, kartě III, Císařovně, a před kartou V, Veleknězem. V tradičních společnostech toto pořadí odráželo mocenský status – od matky přes otce, s knězem na vrcholu, protože má nejblíže k Bohu. Numerologicky Císař souvisí s kartou XIII, Smrtí, která je možná spojena s Císařovým válečnickým aspektem v tom smyslu, že fyzická smrt je nedílnou součástí života feudálního panovníka. Císař a Smrt jsou jedinými kartami Velké arkány, na nichž jsou postavy s viditelným brněním na nohou.  

 

Význam rovné karty: 

Při výkladu může Císař značit mocného muže nebo tradiční mužské aspekty panovnictví a ambicí. Jako protějšek karty III, Císařovny, představuje manžela nebo jiného intimního partnera, který je stálý a spolehlivý. Má pod kontrolou své emoce a je spokojený se svou rolí. Méně příjemná může v závislosti na vašem pohledu na věc být potřeba konformity. Ačkoli může být ambiciózní, tradice je pro jeho spokojenost zásadní. 

Jako obecný vliv nebo jako symbol osobnosti přináší rovnováhu, jistotu a konvenční hodnoty. Odhaluje ovládnutí života a vládu nad polem působnosti a předpovídá, že problémy lze překonat pečlivým plánováním a soustředěním pozornosti. Ukazuje návrat k řádu, a proto je jeho příchod do vašeho výkladu vítaným znamením zlepšení okolností. Může vám být nabídnuta ochrana někým, komu důvěřujete, můžete taky důvěřovat sami sobě a správnosti svých rozhodnutí.  

Je čas žít tady a teď a používat praktické zdroje, které máte k dispozici, tedy moudrost, odhodlání a dovednosti ostatních, abyste uskutečnili další krok své cesty. Buďte vůdcem. Ve specifických oblastech vašeho života představuje následující:  

Domov - řád a hladký chod. Je nicméně důležité nastavit hranice a chránit si to, co je vaše.  

Vztahy - nový partner nebo soustředění na praktické záležitosti a plánování budoucnosti v případě stálých partnerství. Věrnost v lásce. 

Kariéra a peníze - v penězích máte pořádek a plánujete, jak vyrovnat výdaje. Můžete očekávat spravedlnost v práci a jistotu ohledně svých cílů, tato nová situace vám může vyhovovat, nebo můžete pociťovat, že dusí vaši kreativitu.  

 

Význam obrácené karty: 

Císař v obrácené pozici žízní po moci, má nepříjemné požadavky a představuje negativní osobnostní rysy spojované s tradiční maskulinitou, jako je panovačnost, majetnickost, a dokonce krutost. Další vlastností obráceného Císaře je nenasytnost. Zatímco v rovné  poloze ví, kde jsou jeho hranice, v té obrácené nezná míru a může používat nepřiměřenou sílu nebo nátlak, aby dosáhl svého. Tato karta tedy ukazuje na potíže s autoritami a jinými potenciálně despotickými osobnostmi, které se nechávají řídit svým egem.  

 

Klíčové významy: 

Nadvláda, jistota, řád, ambice, moc, autorita, otcovský postava, role vůdce, síla rozumu.