Jdi na obsah Jdi na menu
 


II.Velekněžka

27. 6. 2021

II. Velekněžka 

r059acdaf2afd8864f40535094223c3c9.jpeg 

“Poznávej svou duchovní stránku” 

Velekněžka je archetypálním symbolem všeho neznámého. Všechno ví, ale nic neprozradí a střeží veškerá tajemství podvědomí. Představuje spojnici mezi tím, co vypadá jako skutečný svět, a všemi ostatními světy. Pokud vytáhnete tuto kartu, nastal čas pohlédnout za závoj iluzí a toho, co působí jako očividná skutečnost. Nastává chvíle vzít na vědomí i záhady života. 

V postavení “současnost” naznačuje Velekněžka, že byste měli odemknout skříňku vlastní paměti, rozvinout dosud skrytý potenciál a naslouchat své intuici, která vás povede dál. Tato karta zosobňuje ženskou sílu. Zatímco Císařovna představuje protřelost a světaznalost, Velekněžka symbolizuje vše ezoterické a neznámé - ženský instinkt, jenž po tisíce let uvádí všechny muže v úžas.  

Na pozici “překážka” tato karta odhaluje, že máte strach poznat, co si o něčem opravdu myslíte. Právě nyní ale nadešel čas rozvinout svou vnímavost a využít vlastní intuici k poznání toho, co skutečně chcete a kam směřujete. V srdci ukrýváte mnohá tajemství, a pokud nahlédnete do svého nitra, naleznete tam pravdu. Možná máte problémy hovořit o svých citech s jiným člověkem.  

Jako karta symbolizující “budoucí výsledek” vám Velekněžka oznamuje, že brzy prožijete osvícení týkající se problému nebo tajemství, jež se před vámi odhalí. V pozici “minulost” radí, abyste přemýšleli o tom, co jste nedávno řekli. Možná vás to dovede k nalezení odpovědi na otázku, kterou hledáte. Rozhovor, na nějž si vzpomenete, vám přinese úspěch. 

Velekněžka stojí v uzavřené komnatě nebo chrámu mezi dvěma mocnými pilíři, označenými písmeny B aj. Za ní je závěs zdobený granátovými jablky a datlemi. Na hlavě má měsíční diadém s rohy jako egyptská bohyně Hathor a u nohou ji leží půlměsíc. V ruce drží svitek, který je z části zakrytý a nese písmena T, O, R a A, která ukazují na Tóru, židovský posvátný text. Historicky jde o ženu-papežku, panenskou kněžku, čemuž odpovídá její bílý a modrý oděv. Dnes by mohla být médium, astroložka nebo duchovní učitelka. Jejím darem je moudrost a znalost světa na odvrácené straně, v říši bohů, průvodců a andělů.  

Číslem velekněžky je II, odrážející se ve dvojici pilířů Šalamounova chrámu. Jejím protějškem v posloupnosti Velké arkány je karta V, Velekněz neboli Hierofant. Stejně jako Velekněžka je rádcem, ale pracuje ve veřejném úřadu. Velekněžka naproti tomu svou duchovní zahradu opečovává vskrytu a přechází mezi pozemským a světem a božskými světy na odvrácené straně, ty jsou oddělené závěsem s granátovými jablky. Žije dvojí život. Přichází po kartě I, Mág, kartě jednoty a vnějšího vyjádření, a předchází kartu III, Císařovnu. Velekněžka odhaluje, že potřebujeme nadvědomí a sebeuvědomění, než se můžeme pně věnovat požehnaným vztahům s druhými, které ztělesňuje bohyně - matka Císařovna.  

Numerologicky je provázána s kartami XI, Spravedlností a XX, Soudem. Obě tyto karty naznačuje potřebu soudnosti, moudrosti a zdrženlivosti.  

 

Význam rovné karty: 

Skryté vědění, intuice, duchovní zkušenosti a významné sny, to jsou dary Velekněžky. Je čas nechat myšlenky zrát, stáhnout se do ústraní, do svého nitra, prohlubovat vztah se svým vyšším já a naslouchat svému vnitřnímu hlasu. Ve vašem každodenním životě je důležitá diskrétnost. Pokud máte nějaké tajemství nebo chytáte nový projekt, je lepší si vše nechat pro sebe. 

Na duchovní cestě vám Velekněžka předpovídá směr i průvodce. Coby karta spirituálních darů (spolu s kartou X, Kolem štěstí) vám ve výkladu může naznačovat, abyste následovali vlastní intuici a spojili se se svými průvodci. Když se Velekněžka objeví v jednom z vašich výkladů vůbec, je to často znamením, že tarot je součástí vaší duchovní cesty. Další možné významy jsou: 

Domov – doba klidu, vztahy v rodině mohou být pokojné, ale poněkud odtažité, možná jste právě pohrouženi do svým samotných životů. 

Vztahy - období nezadanosti, pokud žijete ve vztahu, vy nebo váš partner si ponecháváte nějakou část života oddělenou nebo tajnou. 

Kariéra a peníze - úspěch je na obzoru, ale smlouvy a nová práce vyžadují čas na dozrání. Nezbývá vám než být trpěliví.  

 

Význam obrácené karty: 

V obrácené pozici může Velekněžka ukazovat na nevhodného rádce nebo výběr cesty, která v tuto chvíli není správná. Můžete dát na špatnou radu nebo ve vás někdo bude snažit přesvědčit, abyste šli proti vlastní intuici. Dalším možným významem jsou tajemství, která se potřebují dostat na světlo, vědění, které je příliš dlouho skryto, může být škodlivé.  

 

Klíčové významy: 

Tajemství , moudrost, duchovní svět, skrývané city, léčitelství, tichý potenciál, podvědomí, skryté motivy, záhadné vlivy, rozvíjející se talent